Het grootste aanbod
Koffie
aardbei, bosbes, grapefruit, jasmijn
Deze koffie uit Ethiopie komt uit de Guji regio in het zuiden van het
land. De koffie is geteeld door 37 boeren met elke een plantage van
ongeveer 3ha. De koffie groeit op deze plantages grotendeels in de
schaduw van de Daanisa boom, vandaar dat deze koffie de naam van deze
boom draagt.
De koffie is geprocessed volgens de natural methode. Eerst worden de
met de hand geplukt rijpe koffiebessen in waterbakken gelegd om ze te
sorteren op gewicht. Koffie bessen met een hoge kwaliteit zijn zwaar en
zinken naar de bodem. Licht koffiebessen, zogenoemde “floaters’, drijven
en worden los verwerkt tot een lage kwaliteit koffie. Hierna worden de
koffiebessen schoongespoeld en voor ongeveer 3 weken op droogbedden in
te zon te drogen gelegd. Het vruchtvlees droogd hierbij helemaal in op
de koffie bes en geeft hierbij suikers en smaak af aan de boon in de
bes. Na het indrogen wordt het vruchtvlees van de koffiebonnen gewassen
en de bonen gedroogd tot het juiste vochtgehalte voor opslag en
transport.
Doordat het vruchtvlees bij de natural methode veel smaken geeft aan
de bonen zijn natural koffies vaak wat warmer van voller van smaak. Deze
Ethiopische Daanisa boon drinken wij zelf graag als een lichte espresso
of als filterkoffie.